Merhabalar değerli okurlar öncelikle gelen olumlu geri dönüşleriniz için her yazımda olduğu gibi yine şükranlarımı sunarım. Trafik kazası, hareket halinde olan taşıtların karıştığı yaralanma veya zararla sonuçlanmış olaydır. Dünyada ve ülkemizde çoğalan araç sayısı, bilinçsiz araç kullanımı, trafik kurallarına uymamak, yol ve hava durumuna karşı önlem almamak vs. minvalinde birçok sebeple trafik kazaları artmaktadır. Bu kazalar maddi hasara sebep olabileceği gibi kalıcı sakatlanmalara veya daha üzücü olan ölümlere de sebep olabilmektedir. Bugün ki yazımızda trafik kazası sonrası yaralanmaları ve izlenecek hukuki süreci kişisel görüşlerimiz eşliğinde değerlendireceğiz.

Yaralanmalı trafik kazası sonucunda neler yapabilir? Yaralanmalı trafik kazaları sonucunda kişi öncelikle kazaya ait olan belgeleri eksiksiz olarak temin etmelidir. Bu belgeler olay anını ispatlayacak kazada ki kişinin mağduriyetini ve malullüğünün belirlenmesi için  önem teşkil etmektedir. Yaralanmalı trafik kazası sonucunda yaralanan kişi, Tedavi ve bakıcı giderleri başta olmak üzere, tedavi süresince yaşanan kazanç kaybı gibi tüm gider ve masraflarını talep edebilir. Yaralanan kişi maddi tazminatın dışında ayrıca manevi tazminat ta talep etme hakkına sahiptir. Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz destekten yoksun kalma tazminatında, kişi vefat ettiğinden dolayı yasal mirasçıları, destek gören kişiler, maddi ve manevi tazminat talep etmektedirler, fakat yaralanmalı trafik kazasında kazaya uğrayan kişi maddi zararı tazmin yoluna gitmektedir. Bu tür kazalarda zamanaşımı süresi kazanın olduğu tarihten itibaren 8 yıldır, bu süre içinde maddi ve manevi tazminatının talep edilmesi gerekmektedir. Peki, yaralamalı trafik kazası sonrası hangi zararlar istenebilir? Yaralamalı trafik kazası sonrası istenebilecek zararlardan söz edecek olursak, 1. Yaralanan kişinin her türlü tedavi ve ilaç giderleri,  2. Ekonomik geleceğin etkilenmesinde doğan kayıplar 3.Yaralanan kişinin kazanç kaybı,4. kazazedenin bakımına muhtaç olması halinde “bakıcı giderleri”,5. kazazedenin ve yakınlarının yol,   barınma giderleri, Geçici iş göremezlik durumunda ise iyileşme süresince başkasının   bakımına duyduğu ihtiyaç sebebiyle o kişinin emeğinin karşılığı, Türk  Borçlar Kanunu  gereğince zarar görene, “bütün masraflarını” isteme hakkı tanınmıştır. Burada altını çizmekte fayda görmekteyiz ki yalnızca bedensel değil, kazazedenin ruhsal dengesinin de eski hale getirilmesi için gereken masraflar da buna dâhildir. Peki, Maddi ve Manevi Tazminat Kimlerden İstenebilir? 1. Kusurlu kişiden yani aracın sürücüsünden, 2. Aracın işleteni/ruhsat sahibinden ve aracın sigorta şirketlerinden talep edilir. Yaralamalı trafik kazası nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davasında birden fazla yetkili mahkeme vardır. Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesinde tazminat davası açılabilir (HMK md.16/1).Trafik kazaları nedeniyle açılacak tazminat davaları, zarar görenin, yani davacının ikametgâhı mahkemesinde de açılabilir (HMK md.16/1). Davalılardan herhangi birisinin ikametgâhı mahkemesinde tüm sorumluluklara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6). Trafik sigortası şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde de maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.14/2). Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’dir (HMK md.2/1). Trafik sigortasını yapan şirkete açılacak tazminat davasına bakmaya görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi’dir (6102 sayılı TTK Md. 4/1-a, md.5/1). 

Son olarak bu yazımızda trafik kazası ve sonrası meydana gelen hukuki sürece kısa bir bakış atarak değerlendirmelerde bulunduk İlgili konuda Avukatınıza danışmanızı tavsiye eder Herkese sağlıklı günler dilerim.  İnsanlar ancak Adaletle doyurulur.  (Emerson)

 

                                                                                                         Av. Ali Birdal KAHRAMAN

En Çok Okunanlar